Contracten met Frankrijk

Pont Neuf Advocatuur wordt gebeld met vragen zoals:

  • Mag ik stoppen met werken met mijn Franse distributeur?
  • Hoe kan ik in ruil voor mijn vordering een deelname nemen in deze Franse SARL?
  • Moet ik de nieuwe voorwaarden van mijn Franse toeleverancier aanvaarden?

Wij helpen u aan een duidelijk inzicht en aan de beste gereedschap om verder te gaan.

Optimaal omgaan met complexe contracten in de Franse taal

“Mijn bedrijf heeft een aanbesteding met een Frans waterbedrijf gewonnen. Het waterbedrijf stuurt ons nu een groot aantal Franstalige documenten, ter ondertekening. Ik begrijp er niet zo veel van en kan de samenhang van deze documenten niet beoordelen. Welke stappen kan ik het beste ondernemen? “

Onze aanpak juridisch advies bij contracten met Frankrijk

Wij bekijken samen welke rol een advocaat hierin kan spelen, naast die van de tender manager en overige specialisten van de Franse taal, zoals taaldocenten of gespecialiseerde dienstverleners. Als jurist kunnen wij u wijzen op de juridische impact van de documenten en de risico’s in kaart brengen.

Een samenwerking aangaan met een bedrijf in Frankrijk

“Mijn bedrijf heeft met een Frans bedrijf een LOI (letter of intent) getekend, die verwijst naar Frans recht. Wij willen echter liever met een andere partner verder. Wij hebben met een gewone brief laten weten dat wij van de LOI afzien, maar het Frans bedrijf eist schadevergoeding. Wat moeten wij hierop antwoorden?”

Wij inventariseren de risico’s en behartigen uw belangen tegenover het Frans bedrijf

Wij kunnen de exacte termen van de LOI beoordelen en met u een strategisch plan maken om gepaste actie te ondernemen, en uw risico’s te minimaliseren.

Optimaal uw klantcontract voor uw zaak in Frankrijk samenstellen

Een goed klantcontract-pakket is onmisbaar om uw zaak in Frankrijk te laten groeien. Wij bieden maatwerk in de vorm van orderbonnen en algemene voorwaarden, in duidelijke Franse taal en in lijn met lokale wetgeving.

Bij Pont Neuf Advocatuur volgen wij twee doelen:

1.        Het product of de dienst duidelijk omschrijven zodat uw klanten weten wat zij kunnen verwachten, en wat niet.

2.        Uw risico’s identificeren en deze beperken, zodat u weet welke risico’s u neemt en welke verzekeringen u mogelijk kunt afsluiten.

Pont Neuf Advocatuur stelt een pakket samen – vaak bestaand uit een orderbon en algemene voorwaarden – dat in makkelijk leesbare Franse taal is opgesteld en voldoet aan de Franse wetgeving. Denk hiervoor aan:

-       Consumentenwetgeving

-       Productwetgeving

-       Facturatie-eisen

Wij leveren maatwerk en houden rekening met uw specifieke achtergrond. Zo hebben wij bijvoorbeeld in 2023 een pakket samengesteld voor een Nederlands conciergerie-bedrijf (property management) aan de Côte d’Azur.

Klantcontract verder aangescherpt

Een van de problemen waar dit bedrijf tegen aan liep was dat de klanten te veel vroegen voor de jaarlijkse vaste vergoeding. Daardoor stond de winstgevendheid, en uiteindelijk de continuïteit van het bedrijf onder druk. Wij hebben dus een duidelijke scheiding gemaakt tussen diensten die binnen de jaarlijke vaste vergoeding vallen en diensten die tegen een  aparte vergoeding worden aangeboden en gefactureerd.

Veelgestelde vragen over klantcontracten in Frankrijk

Hoe moeten algemene voorwaarden aan klanten worden gepresenteerd in Frankrijk om juridisch bindend te zijn?

Het is niet voldoende om te verwijzen naar algemene voorwaarden, de klant moet deze expliciet aanvaard hebben en een kopie ervan hebben ontvangen.

Wat zijn de gevolgen als een klantcontract niet voldoet aan de Franse wetgeving?

Een klant, die van zijn verplichting tot betaling af wil, gaat zoeken naar een juridisch excuus, en deze vinden.

Hoe kunnen internationale bedrijven ervoor zorgen dat hun contracten en algemene voorwaarden voldoen aan de Franse wet?

Een zekere dosis aanpassing aan de Franse wet is niet te voorkomen, en bedrijfsstandaarden moeten dan ook aangepast worden. Ook qua taal en commercieel gevoel is het beter om de teksten aan te passen.

Verder lezen over ondersteuning bij contracten in Frankrijk

Neem contact op

Meer weten over hoe Pont Neuf Advocatuur u kan ondersteunen bij het Franse contractenrecht? Neem dan contact op