“Droit de préemption” in Frankrijk – slechte tijden door het voorkeursrecht

maandag 18 mei 2020

Uw huis in Frankrijk in deze tijden verkopen? Aankopen? Daar zit op dit moment een flinke rem op. Tenminste als de transactie onderworpen is aan een voorkeursrecht, bv. van de gemeente of van de SAFER.

Normaal gesproken hebben deze instanties 2 maanden de tijd om te beslissen of ze wel of niet gebruik willen maken van hun voorkeursrecht. Na 2 maanden zonder reactie vervalt het voorkeursrecht en mag de overdracht plaatsvinden.

Door de tijdelijke wetgeving “sanitaire noodtoestand” (zie ook ons artikel van vorige maand) zijn echter de termijnen die op 12 maart nog liepen opgeschort. Vanaf 10 juli lopen de resterende dagen van de 2-maanden-termijn weer verder.

Gemeentes mogen tussentijds afzien van het voorkeursrecht, het is maar de vraag of dat gebeurt.

Deze situatie betekent feitelijk een verlenging van 4 maanden op de overdrachten van onroerend goed in Frankrijk. Dit heeft gevolgen op de afspraken tussen partijen over de uiterlijke datum van overdracht, de financiële liquiditeit van verkopers etc. etc. De situatie is dus niet tevredenstellend maar daar is vooralsnog weinig aan te doen.

Dit artikel beval algemene informatie. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Auteursrechten voorbehouden.

 

Terug naar actueel