Procederen in Frankrijk vanuit Nederland

Wat Pont Neuf Advocatuur voor u kan betekenen:

  • Soms kan alles op afstand via de post of email geregeld worden. Bijvoorbeeld een verlof voor conservatoir beslag, of een betalingsbevel in incassozaken. Vervolgens schakelen wij de deurwaarder in. Een voorbeeld vindt u hier.
  • In Parijs en omgeving hebben wij toegang tot het internetplatform van de rechtbanken en gerechtshoven en kunnen wij op afstand procederen. U hoeft hierdoor zelf niet naar de zitting te gaan. U mag uitgaan van één dagreis van ons om naar een zitting te gaan. Meer hierover leest u hier.
  • Buiten Parijs en omgeving schakelen wij verplicht een lokale correspondent-advocaat in (procureur). U mag uitgaan van één dagreis van ons om naar een zitting te gaan. U hoeft zelf niet naar de zitting te gaan.
  • Een aantal procedures vereisen persoonlijk optreden vanaf de eerste oproep tot een zitting. In dat geval is het verstandig om een geschikte advocaat ter plekke in te schakelen. Wij kunnen u hierin assisteren. Meer informatie vindt u hier.
  • Zaken met de Bestuursrechtbank? Bijvoorbeeld over fiscale zaken? Wij hebben toegang tot het landelijke internetplatform van de bestuursrechtbanken en -gerechtshoven. Vaak is het bijwonen van de zitting niet vereist en niet essentieel. U hoeft zelf niet naar de zitting te gaan. Meer hierover vindt u hier.
  • Heeft u al een advocaat in Frankrijk? In dat geval kunnen wij assisteren in het voorbereiden van bewijsmateriaal: processtukken in het meest kansrijk formaat opstellen, afgestemd op de Franse wetgeving en manier van procederen, het juiste vertalingsformaat kiezen et cetera.

Voorbeeld: een groot Nederlands bedrijf eist werkgeversschade als gevolg van een ongeluk van één van zijn medewerkers in Frankrijk. De schade die een werkgever in dit geval naar Frans recht mag eisen is anders dan die in Nederland; deze lijkt in Frankrijk aanzienlijk hoger te zijn. De salarisadministratie van de Nederlandse werkgever ontving van ons in het Nederlands gedetailleerde informatie om de schadeberekening met de juiste posten en in het juiste formaat te berekenen en op deze manier het maximale bedrag te claimen.

Justitie in Frankrijk

Het Frans justitieel stelsel komt in zijn structuur in grote lijnen overeen met dat van Nederland. Er zijn echter verschillen in de details, in de algehele visie van het procederen en in de tijd die met een procedure gemoeid is; deze is in Frankrijk gemiddeld langer. Door de status van Parijs als wereldmetropool kennen de rechtbank en het gerechtshof Parijs gigantisch veel zaken en beschikken over een groot aantal gespecialiseerde kamers.

Bent u benieuwd? Meer hierover leest u hier.

Kosten van procederen in Frankrijk

Het grootste verschil met Nederland is dat er nauwelijks griffiekosten zijn verschuldigd. De kosten van advocaat en deurwaarder lijken vergelijkbaar te zijn.

Goed om te weten

Franse justitie kent een aantal bijzondere kamers, waaronder bijvoorbeeld:

  • Internationale kamer van de handelsrechtbank Parijs en internationale kamer van het gerechtshof Parijs – hier kan in het Engels worden geprocedeerd.
  • Octrooizaken – landelijke bevoegdheid van de rechtbank Parijs, uiteraard een gespecialiseerde kamer.
  • Maritieme zaken – in de praktijk heeft de handelsrechtbank in Marseille de meest vakkundige gespecialiseerde kamer.