Rijbewijs in Frankrijk ingenomen? Lees het verhaal van Frank.

dinsdag 12 april 2022

Frank is bedrijfsleider en maakt lange dagen. Voor zijn internationaal bedrijf is hij jaarlijks zo’n 40.000 km op de wegen van Europa.

Frank rijdt op de Franse snelweg te hard en wordt door de politie ingehaald. Hij moet stoppen. Hij reed meer dan 40 km per uur harder dan de toegestane snelheid en daarom neemt de politie zijn rijbewijs in. Hij mag zijn auto niet meer zelf besturen.

Twee maanden inname

Drie dagen later ontvangt Frank een brief van de Préfecture, de provinciale overheid in Frankrijk. Het rijbewijs is voor 2 maanden ingenomen. Inkorting van de inname blijkt juridisch niet haalbaar en ook een verzoek op basis van zakelijke noodzaak wordt afgewezen.

Medische keuring

Het rijbewijs wordt pas teruggegeven wanneer Frank een medische keuring kan overleggen. De keuring moet echter gedaan worden door een arts in Frankrijk, die over de juiste certificering beschikt. In het geval van Frank was het wel mogelijk om de keuring net achter de grens van België en Frankrijk te doen, en hoefde hij niet terugrijden naar de plaats van de overtreding.

Opsturen formulier

Het medisch onderzoek zelf stelde niet zo veel voor en Frank kwam vrij snel weer uit zijn afspraak met het benodigde formulier. Hij stuurde het formulier conform de eisen per aangetekende post naar de Préfecture. En omdat Frank niet in Frankrijk woont werd het rijbewijs door de Préfecture niet direct naar het huisadres van Frank in Nederland, maar naar de Nederlandse Ambassade in Parijs opgestuurd.

En toen werd het heel stil

Frank zat te wachten en te wachten op zijn rijbewijs. Na bijna 5 maanden ontving Frank zijn rijbewijs in de brievenbus. Wat bleek? De Préfecture had hem vroegtijdig naar de Ambassade opgestuurd, maar hij was vervolgens 7 weken bij de Ambassade blijven hangen en daarna 2 maanden bij de RDW. Een feitelijke verlenging van de straf.

Wat heeft Pont Neuf Advocatuur hierin kunnen betekenen?

Wij hebben Frank geïnformeerd over het verloop van het proces en van de medische keuring. Daarnaast hebben we contact met de Préfecture opgenomen om aanvullende informatie te achterhalen, de medische keuring tot stand gebracht en een gespecialiseerde plaatselijke advocaat in wegenrecht kunnen vinden. Uiteindelijk was de duur van de inname echter te kort om zinvol te kunnen procederen tegen de overheid. Gelukkig heeft Frank zijn rijbewijs wel weer terug en kan hij de weg op voor zijn werk.

rijbewijs-1.jpg

Advies nodig?

 Als u net als Frank ook worstelt met een lastige situatie in Frankrijk, en u wilt advies in het Franse recht, neem contact op Pont Neuf Advocatuur via contact@pontneufadvocatuur.nl of op 070-24.00.860.

Terug naar actueel