Frankrijk een bananenrepubliek? Nederlandse uitspraak uitvoeren

dinsdag 25 mei 2021

Een Nederlandse uitspraak niet in Frankrijk willen uitvoeren kan u heel duur komen te staan.

Toegegeven, het Franse rechtssysteem kent structurele inefficiënties. Maar dat betekent niet dat er niets is. Hieronder staat een voorbeeld van een zaak die wij behandeld hebben. 

Een Nederlandse vrouw heeft na haar echtscheiding een vordering op haar Nederlandse ex-man. Hij is eigenaar van een vakantievilla aan de Franse Côte d’azur. Omdat hij haar niet uitbetaalt, besluit zij om in Frankrijk haar vordering te laten erkennen zodat uiteindelijk de villa kan worden verkocht en zij uit de opbrengst van de verkoop betaald kan worden.

De erkenning van haar vordering vergt een aparte procedure. De ex-man verzet zich tegen de erkenning maar heeft geen goed argument. De vordering is immers door een Nederlandse rechter vastgesteld en staat daardoor vast.

justice-france.jpg

Erkenning, oordeelt de rechtbank in Parijs in 2018. De ex-man wordt veroordeeld tot een proceskostenvergoeding ten gunste van de vrouw ter hoogte van in totaal € 9.945. Echter, de ex-man gaat in hoger beroep.

Erkenning bevestigd, oordeelt het hof in Parijs in 2021. De ex-man wordt veroordeeld tot een aanvullende proceskostenvergoeding ter hoogte van € 8.000 en tot schadeloosstelling ter hoogte van € 5.000.

Inmiddels is de ex-man dus al bijna € 23.000 meer aan de vrouw verschuldigd. Koppige debiteur,  foute inschatting van het Franse rechtssysteem, of allebei? 

De vrouw wordt bijgestaan door mr. Elisabeth Grunberg van Pont Neuf Advocatuur, advocaat Frans recht in Den Haag. Als u meer informatie over erkenning en uitvoering van Nederlandse rechterlijke beslissingen wenst, of overige aspecten van het Frans civiel- en handelsrecht, neem contact op via contact@pontneufadvocatuur.nl

Terug naar actueel